Hvorfor er søvn vigtigt? 

Du vågner mandag morgen til lyden af dit vækkeur, der ringer. Du føler dig ikke helt veludhvilet, men du erkender, at du bliver nødt til at stå op, så du ikke kommer for sent på arbejde. Til gengæld har du lovet dig selv, at du går tidligere i seng i aften, og at du ikke kigger på din smartphone til langt ud på natten. Men hvor mange gange har du sagt det til dig selv før? 

 

Den teknologiske udvikling har betydet, at størstedelen af os bruger en eller anden form for skærm til vores daglige gøremål på enten uddannelse eller vores job. Når vi kommer hjem bliver vi mødt af nye skærme såsom tabletten, tv’et eller smartphonen. Derudover viser den seneste udgave af Danskernes Nationale Sundhedsprofil fra 2017, at antallet af danskere med søvnproblemer eller -besvær er steget fra 10,2% i 2010 til 13,6% i 2017. 

 

Om det bl.a. er fordi, at mange af os bruger vores tablets eller smartphones, når vi ligger i sengen, til at se serier, videoer på de sociale medier eller læse e-bøger, kan vi kun gætte os til. Men en ting er helt sikkert. Søvn er vigtigt for vores helbred, for mentale velvære og generelle livsfølelse. 

 

Skarpere koncentration og mere produktivitet

Søvn og vores hjernefunktioner hænger sammen. Vores hjerne restituerer, når vi sover, så den bliver klar til de opgaver, der venter dagen efter. Ifølge søvnforsker Poul Jennum, så bliver ens koncentrationsevne nedsat, hvis ikke vi sover de anbefalede antal timer. Derudover bliver man ofte døsig og vil unægteligt har sværere ved at løse komplekse opgaver. Hvis du derimod sover de anbefalede antal timer hver nat, kan du optimere din daglig produktivitet og koncentrere dig i længere perioder af gangen.

 

Sund og stærk mentale velvære

Mangel på søvn kan føre til tristhed, uro, og rastløshed m.m. Dette understreger blot, hvor vigtigt det er, at man sover de anbefalede antal timer. Hvis du som voksen får dine 7-8 timer hver nat, vil du opleve et markant psykisk boost, som vil give dig det nødvendige overskud for at have lyst og energi til både at arbejde, dyrke motion, lege med dine børn, når de kommer hjem fra lejrskole og huske at sende blomster til en, du holder af. 

 

Gør kroppen resistent over for alvorlige sygdomme

Kroppens velvære og resistens over for alvorlige sygdomme er stærkere, hvis man sover de anbefalede antal timer hver nat. Modsat vil risikoen for at få kroniske sygdomme såsom type 2 diabetes og hjertesygdomme stige, hvis ikke man får tilstrækkeligt med søvn. 

 

Hvordan falder man i søvn?

Dette spørgsmål har mange af os, i løbet af vores liv, undret os over. Formentligt fulgt op af spørgsmålet, kan man gøre noget specielt for at falde hurtigt i søvn? Spørgsmål som disse, når du ligger og skal sove, er faktisk med til at holde dig vågen. Det er vigtigt, at man ikke lader sig stresse over, at man ikke falder i søvn med det samme og i stedet ligger og spekulerer over det ene og det. 

 

Derudover er der herunder nogle generelle råd, du bør følge, hvis du har problemer med at falde i søvn: 

 

 1. Indtag ikke koffein mindst 4 timer før din sengetid
 2. Sørg for at bevæge dig og dyrke motion i løbet af dagen
 3. Undgå alkohol, sukkerholdige produkter og rygning lige op til sengetid
 4. Gå i seng på samme tidspunkt hver dag. Din krop har nemlig et indre ur, også kaldet din døgnrytme. Hvis du går i seng på forskudte tidspunkter, har din krop sværere ved at finde ud af, hvornår du egentlig skal sove
 5. Undgå blåt LED-lys fra din mobil inden sengetid. Sørg i stedet for at oplade din mobil en halv time inden sengetid og undlad at kigge på den, lige inden du skal i seng. Hvis du dog ikke helt kan lade vær med at tjekke din mobil inden sengetid, så anbefaler iEkspert.dk, at du bruger bluelight filtre på din mobil. 

Hvor mange timers søvn skal man have? 

Det varierer naturligvis, hvor mange timer, man bør sove. Det afhænger af bl.a. og primært af ens alder. Find dit antal timer på listen nedenfor. 

 

 • Nyfødte børn på 0-3 mdr. skal have 14-17 timer om dagen.
 • Spædbørn på 4-11 mdr. skal have 12-15 timer om dagen
 • Små børn på 1-2 år skal have 11-14 timer om dagen
 • Børnehavebørn på 3-5 år skal have 10-13 timer om dagen
 • Skolebørn på 6-13 år skal have 9-11 timer om dagen
 • Teenagere på 14-17 år skal have 8-10 timer om dagen
 • Unge på 18-25 år skal have 7-9 timer om dagen
 • Voksne på 26-64 år skal have 7-9 timer om dagen
 • Ældre på 65+ år skal have 7-8 timer om dagen

Kilde: https://www.sleepfoundation.org/how-sleep-works/how-much-sleep-do-we-really-need

 

Hvad er REM søvn? 

REM søvn er søvnens drømmefase. REM står nemlig for “rapid eye movement”, som er relateret til, at man i denne søvnfase bevæger øjnene meget grundet drømme. Dog er REM søvnen kun én af de fire søvnfaser, som du kommer igennem, når du sover. 

 

REM søvnen er en let søvn, hvor der foregår en masse hjerneaktivitet. Man kommer i REM fasen flere gange på en nat, men første gang kommer efter ca. 90 minutter, og disse faser varer mellem 15 minutter og op til en time pr. gang. 

 

Det kaldes en let søvn, da der foregår meget hjerneaktivitet, og du drømmer. Når du vågner fra en drøm, der føles meget virkelig, kommer du lige fra REM søvnen. Dette er helt normalt, og du skal blot lægge dig til at sove videre, hvis du vågner. Nogle vil også opleve søvnparalyse, som er en tilstand, der opstår i REM-søvnen.

 

Vintersøvn og miljøet i soveværelset

REM søvnen og andre søvnfaser såsom den dybe- og den drømmeløse søvn er alle vigtige for, at vores hjerner kan restituere og få fornyet energi. Dog har klimaet og årstiden også noget at skulle have sagt, når det kommer til en god nats søvn. 

 

Du har måske selv oplevet, at du føler dig mere energisk og frisk om sommeren, men er mere træt og sløv om vinteren?

 

Det er der ikke noget at sige til. Elementer såsom temperaturen, belysning, seng, sengetøj og indeklima påvirker nemlig, hvor længe og hvor godt, vi sover. 

 

De to mest essentielle elementer er at lukke lys ude og sørge for, at det ikke er for varmt i det rum, du skal sove i. Vores vintersøvn bliver ofte længere, da temperaturen udenfor er lav, og solen står sent op og går tidligt ned. 

Du kan gøre meget for at optimere dit miljø på dit soveværelse. Det anbefales ikke, at du arbejder eller bruger meget tid i det rum, som du skal sove i. Hvis dette er tilfældet, så sørg for at lave gennemtræk og lufte ud, så luften bliver frisk. Ligeledes bør du ikke skrue for højt op for varmen i dette rum, da varmen både kan forværre og forkorte din søvn. Hvis din radiator er gået i stykker, og du har sværet ved regulare temperaturen, så overvejer om du ikke bør skifte termostat.  

 

Har du det rette soveudstyr?

Det er vigtigt, at du føler dig godt tilpas på den madras, du sover på. Hvis du føler, at du trænger til en ny topmadras eller et ekstra sæt rent sengetøj, så tag et kig på vores brede udvalg af eksklusive produkter til en fair pris. 


Vi anbefaler, at du læser vores guide til at vælge topmadras, hvis du er i tvivl om, hvad du bør gå med. Derudover har vi også skrevet en guide til valg af den rigtige dyne, da vi mennesker har forskellige kropstemperaturer og sover med forskellige varianter på tværs af årstiderne

Write your custom cms block content....... (block identifier 'price_popup_note_content', title 'Price Note' )